Carte de vrăji și farmece antice, descoperită în Egipt. Era ca un fel de ghid pentru cei decedați

de: Iulia Kelt
03 11. 2023

Arheologii care săpau într-un cimitir vechi de 3.500 de ani au descoperit a Carte a Morților antică, egipteană, plină de descântece pentru a ghida sufletul celui decedat în viața de apoi.

Vezi și: Piramidele din Egipt, motiv de glume deocheate pentru egiptenii antici. De ce ar fi fost ridicate mărețele monumente, de fapt

Din ce perioadă ar data această carte de vrăji și farmece

Astfel de suluri erau un component comun al înmormântărilor din Egiptul antic, iar incantațiile erau o formă de „asigurare de călătorie” supranaturală, potrivit Sarei Cole, curator adjunct în Departamentul de Antichități al Muzeului J. Paul Getty, citată de The New York Times.

O examinare preliminară a sulului găsit în Tuna al-Gebel a dezvăluit o mențiune a Cărții Morților, a declarat Ministerul Turismului și Antichităților Egiptului într-un comunicat din data de 15 octombrie.

Sulul nu a fost singurul tezaur găsit la sit, care a fost înființat în timpul Noului Regat, datând din jurul anilor 1550-1070 î.e.n.

Arheologii au descoperit mumii, care se presupune că ar aparține oficialilor de rang înalt, unele dintre ele aflându-se încă în sarcofagele de piatră ornamentate și bine conservate, potrivit Live Science.

Descoperirea a scos la iveală, de asemenea, vase canopice rare din alabastru, folosite pentru a stoca organe cu importanță spirituală în timpul mumificării, și mii de amulete, potrivit comunicatului.

Vezi și: Care ar fi, de fapt, cea mai veche piramidă din lume

Găsirea unei astfel de cărți nu este un lucru neobișnuit, însă nu în aceste condiții

Găsirea unei copii a Cărții Morților nu este neobișnuită. Cu toate acestea, este foarte rar să găsești una încă în mormânt, a declarat Foy Scalf, egiptolog la Universitatea din Chicago, citat de Live Science.

Lara Weiss, expertă în Cartea Morților și CEO al Muzeului Roemer și Pelizaeus din Germania, a declarat pentru Live Science că „dacă (sulul) este atât de lung și bine conservat, cu siguranță este o descoperire minunată și interesantă”.

Călătoria în lumea de apoi se credea că este destul de dificilă, iar acest set de instrucțiuni, plasat cu decedatul în mormânt, trebuia să ajute spiritul să-și găsească calea acolo, a explicat John Taylor, conservatorul Britanic pentru Egiptul Antic și Sudan al Muzeului Britanic, într-o postare pe blog din 2010.

Aceste lucruri erau destul de costisitoare, deoarece trebuia să-ți scrii numele în sul pentru a funcționa. Unele erau scrise dintr-un șablon astfel încât numele celui decedat să poată fi adăugat într-un spațiu gol.

Vezi și: Descoperire remarcabilă în Egipt: Marea Piramidă de la Giză, sursă de noi mistere, după mii de ani